София, пл.България 1, 
Административна сграда на НДК-Проно, ниво партер 

тел: 02/953 11 20 
02/470 02 99 

3 март в Стара Загора - Аула на Бага-Тур - Богородичната стъпка - Чирпан - Манастир Св. Атанасий  
[ Посещения 155 ]
Разгледай
Град:   Стара Загора
Държава:  България

Обща информация

Описание:
Ден 1:
Отпътуване в 6:30 ч. от София, площад "Св. Александър Невски".
Пристигане в Стара Загора и включване в Програмата за 3 март и паметното шествие с националния трибагреник до Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора". За четвърта поредна година стотици граждани, военнослужещи и гости на Стара Загора ще пренесат на ръце 300-метровия национален трибагреник до Мемориала на загиналите в боевете на защитата на града. Монументът, висок 50 метра, талантливо пресътворява Самарското знаме. Паметникът е с оригинално пластично решение. Три мощни колони носят конструкцията на развятото знаме, в чиито основи е положена костницата. На вечна стража пред знамето стоят фигурите на шестима опълченци и руски офицер и символизират непреодолимата преграда, която възпира неприятелските Сюлейманови орди при спасяване на знамето и шестте опълченски дружини, от които се ражда бъдещата българска армия. Конструкцията на вечния огън е отлята във формата на щикове като алегория за преклонението пред подвига на онези, отдали живота си за свободата.

Посещение на Музей "Неолитни жилища" - един от 100-те национални туристически обекта. Двете Неолитни селища са от VI хилядолетие пр. Хр., най-добре запазените са и притежават най-богат инвентар от този период в Европа. Жилищата имат само по една стая и са с обща преградна стена. Покривът е бил направен от шума и слама. Открити са керамични съдове. В музея е представена постоянна експозиция под името ""Праисторическото изкуство в Старозагорско", показани са най-красивите експонати от различни проучвания в областта.

Настаняване. Нощувка.

Ден 2:
Закуска
.
По желание - посещение на АУЛА на БАГА-ТУР - прабългарска школа за оцеляване. Аулът на багатурите представлява демонстрационно занимателен център, в който всеки има възможност да се докосне до древната ни история. Има изградени площадки за стрелба с традиционен лък, фехтовка с меч и щит, хвърляне на копие, езда, музей на открито и др. Намира се в Зоопарк Стара Загора. В Аула на багатурите ще може да се пренесете в древността и да попътувате в миналото. Ще се запознаете с реконструкцията на облекло и въоръжение, ще ви бъде демонстрирано нагледно как се върти бич, как се стреля с лък, каква е била техниката за фехтовка с меч и щит на древните воини. Ще можете да се снимате със старинно облекло и оръжие.

Разглеждане на Регионалния историческия музей - експозицията e разположена в специална сграда, построена върху останки от централната улица на античния град Августа Траяна и в силует представя идеята за пясъчен часовник. Основната цел е представянето на историята на града и региона от неговото възникване през античността до възстановяването му след разрушенията и пожарищата през 1877 г. по време на Освободителната война.

Посещение на Архитектурен комплекс „Музей на религиите" - уникално култово място в центъра на Стара Загора, почитано като свещено през различни исторически епохи.

Свободно време. Нощувка.

Ден 3:
Закуска.

Отпътуване към Старозагорските минерални бани, посещение на природния феномен Богородична стъпка. Легендата разказва, че мястото е светилище, свързано с различни езически религиозни обреди отпреди хиляди години. Швейцарски геофизици определят Богородичната стъпка за едно от трите най-енергийни места у нас, заедно с Кръстова гора и Демир Баба теке. Мястото се счита за свято и хората вярват, че като го посетят, ще се излекуват от болести. Митът за Богородичната стъпка се ражда заради силното биоенергийно поле и причудливата вдлъбнатина на скалите, наподобяваща следа от човешки крак, в която водата никога не пресъхва.
Отпътуване за Чирпан. Най-голямата слава и символ на града е поетът Пейо Яворов. Посещение на Къща-музей "Пейо Яворов" - родният дом на един от най-големите български поети. Музеят е създаден през 1954 г., по случай 40-годишнината от смъртта на поета. Музеят се състои от Битова ескпозиция и експозиционна зала.
Посещение на Манастир "Свети Атанасий" - намира се на хълм над село Златна ливада. Смята се, че това е най-старият манастир в Европа, тъй като според исторически сведения свети Атанасий, архиепископ Александрийски, лично е основал манастира през 344 г. Той посещава днешните български земи във връзка с Вселенския събор в Сердика през 343-344 г. Според житието му отсяда в близост до Берое (днешна Стара Загора) и основава манастир. Мястото за построяването на манастира не е избрано случайно. В близост е имало и тракийски нимфей - светилище, посветено на нимфите, който свети Атанасий превръща в християнско водно светилище. И до днес се смята, че водата в манастирското аязмо е лековита.

Отпътуване към София. Завръщане вечерта.

 

Цени

ОБЩА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ
3 март в Стара Загора - Аула на Бага-Тур - Богородичната стъпка - Чирпан - Манастир Св. Атанасий

140 години от Освобождението на България.
Уникално паметно шествие „ЗА СВОБОДАТА... ДА РАЗВЕЕМ БЪЛГАРСКОТО ЗНАМЕ!"
ще премине 3-километровия път-поклон до Мемориалния комплекс
„Бранителите на Стара Загора

Цена: от 109 лв. Период на пътуване: Възрастен в двойна стая при записване в промоционалния период: Възрастен в двойна стая след промоционалния период
03.03-05.03.2018 ПРОМО! 109 лв. - еднократно плащане до 31.01.2018
ПРОМО! 113 лв. - плащане с депозит до 31.01.2018
119 лв. - еднократно плащане след 01.02.2018
123 лв. - плащане с депозит след 01.02.2018Първата цена е промоционална и не се начисляват отстъпки.

Цената включва:

 1. транспорт по маршрута
 2. посещение на Стара Загора
 3. посещение на Аула на Бага-Тур
 4. посещение на Богородичната стъпка в Старозагорски минерални бани
 5. посещение на къща-музей "Пейо Яворов"
 6. посещение на манастир "Свети Атанасий"
 7. 2 нощувки със закуски в Стара Загора
 8. екскурзоводско обслужване
 9. медицинска застраховка

Цената не включва:

 1. входни такси
 2. разходи от личен характер
 3. доплащане за единична стая - 50 лв.

Начин на плащане:
депозит - 50 лв.
доплащане - до 26.02.2018 г.

Застраховане:
Застраховка Помощ при пътуване в чужбина с асистанс и за България са на ЗАД "Армеец" - гр. София, ул.„Стефан Кaраджа" 2.
Сключена застраховка „Отговорност на Туроператора" съгласно ЗТ със ЗАД „Армеец" - гр. София, ул.„Стефан Кaраджа" 2.
Препоръчва се сключване на допълнителна застраховка "Отмяна на пътуване" по чл. 80, ал. 1, т. 14 от ЗТ за покриванене на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.

Забележки:
Задължително изискване към туристите е да бъдат с ниски, удобни, затворени обувки с добро сцепление /сандали, високи обувки и т.н. не са вариант за преходи от този тип/.
Не забравяйте, че добрата подготовка е предпоставка и за приятно прекарване!
Туроператорът си запазва правото да променя последователността на изпълнение на програмата
При непроходими, опасно хлъзгави, стръмни, наводнени участъци на пешеходните маршрути при лошо време или след проливни дъждове и свлачища или други неподходящи метеорологични условия, водачът има право да промени програмата с оглед сигурността на туристите.
При възникване на извънредни, непредвидими проблеми в пътната или метеорологична обстановка, блокиране на пътни участъци или други непреодолими препятствия се допуска промяна в програмата. В тези случаи е възможна замяна на обект или съкращаване на програмата.
Лица над 85 години не се застраховат и ТО не носи отговорност при настъпване на застрахователно събитие.
Входните такси за туристическите обекти са актуални към момента на публикуване на програмата. Туроператорът не носи отговорност при промяната им. Туристите заплащат актуалните входни такси към момента на пътуването.

 

 

Резервации

КОНТАКТИ
Маркираните със синя рамка са задълйителни червено полета за задължителни