София, пл.България 1, 
Административна сграда на НДК-Проно, ниво партер 

тел: 02/953 11 20 
02/470 02 99 

Еднодневна екскурзия до Пирот и Ниш  
[ Посещения 1183 ]
Град:   Пирот и Ниш
Държава:  Сърбия

Обща информация

Описание:

Отпътуване от София, Автогара Сердика в 7:30 ч. по маршрут Калотина - Пирот - Ниш.

Посещение на град Пирот, известен с пиротския пазар и старата крепост Калето. Свободно време за пазар. Отпътуване за Ниш.

Посещение на Челе кула (или Кулата с черепите) е построена през 1809 г. по заповед
на султан Махмуд II. В стената са зазидани черепите на над 900 сърби, убити през Първото Сръбско Въстание, включително на командира им Стефан Синджелич. До освобождението на Ниш през 1878 г. стените с черепи са стояли на открито, а след това са включени в построения с дарения параклис.

Пешеходна разходка в центъра на Ниш: Площадът на Освобождението, в центъра на който е Паметникът на освободителите на града, издигнат през 1936 г.; сградата на Кметството, построена за седалище на Народната банка; Националният театър; Крепостта от 18 век, на мястото на която се е намирало първото римско укрепление под името Найсус; дворецът "Бановина", построена през 1886 г. като административна сграда и полицейски участък, а днес е седалище на Нишкия университет. Посещение на най-големия търговски център. Свободно време.

Следобяд отпътуване за София. Пристигане на Автогара Сердика около 20:30 ч.Цени

ОБЩА ЦЕНОВА ИНФОРМАЦИЯ
Дати: 09.12.2017, 23.12.2017, 13.01.2018, 27.01.2018, 17.02.2018, 10.03.2018, 31.03.2018, 21.04.2018
Цена от: 23 лв


Цената включва:

 • Транспорт с автобус **/***
 • Посещение на Пирот
 • Посещение на Ниш
 • Екскурзоводско обслужване по маршрута на български език

 

Цената не включва:


 • Разходи от личен характер и входни такси за музеи
 • Медицинска застраховка за помощ при пътуване в чужбина с 5 000 евро покритие за лица до 65 г. 2 лв., за лица над 65 г. 3 лв.

 

Необходими документи:

 • Лична карта или международен паспорт с валидност поне 6 месеца към датата на връщане.
 • За деца до 18 г., пътуващи без родители или с 1 родител е необходима нотариално заверена декларация от родителите /оригинал и две копия/.

 

Начин на плащане:


 • При записване се внася цялата сума

 

Забележка:

 • Екскурзията се провежда при минимум 30 записани туристи.
 • Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи: 2 дни преди началната дата.
 • С цел оптимизация на програмата, агенцията си запазва правото да нанася корекции по маршрута и последователността на изпълнение.

 

ПОЛЕЗНА ИНФОРМАЦИЯ

НИШ

Антична вила Медиана

Антично селище на пътя Ниш - Нишка Баня, което е доказателство за богатството и красотата на царствения Найса. Открити са съхранени останки от палата с перистил, луксозни вили с подова мозайка, сакрални места (зала за покръстване), административни сгради, терми, цистерни за вода и други сгради, които свидетелстват за културата и разкоша на Найса от времето на царуването на цар Константин.

Вилата може да се види на влизане към центъра на град Ниш.

 

Крепост

На брега на Нишава, върху останките на римски военен лагер, а след това римския град Найса, върху основите на разрушена византийска и средновековна крепост, турците в началото на 18 век са изградили величествена крепост. Изграждането на крепостта е продължило от 1719-1723 г. с помощта на местното население, цариградски каменоделци и зидари. Освен добре запазените крепостни стени и кули, вътре в крепостта са съхранени и редица обекти от различни периоди: арсенал, хамам, Джамията на Бали - бей, оръжейната и затвор от турско време.

За летния сезон има атракционно влакче, с което може да обиколите крепостта. Цена 50 динара.

 

Катедрален Храм в Ниш

Църквата в Ниш е била построена в периода от 1857 до 1872 (преди освобождаването на Ниш от турците). Дело е на майстора Андрее Дамняновичот Прилеп, Македония. Църквата има трикорабна правоъгълна основа с пет кубета и масивна камбанария над входната част, която е пристроена през 1937 г. В архитектурата се усеща влиянието на сръбско-византииския стил и динамичен барок, така че църквата заема важно място в развитието на модерната архитектура в Сърбия.

На 4 км. от центъра отстои Челе кула.

Резервации

КОНТАКТИ
Маркираните със синя рамка са задълйителни червено полета за задължителни